Pilgaard Publishing

Foredrag ved Michael Pilgaard












Kontakt: Michael Pilgaard. Tlf. 40 71 05 96. Mail: Michael@PilgaardPublishing.dk



Kemi i vores hverdag

Plast, genanvendelse og cirkulær økonomi

Vi hører meget om plast i havene og plast som et affaldsproblem. Ligeledes er der store planer om at vi skal genbruge plast, i stedet for at brænde det af eller smide det i naturen. Man skulle tro det var ligetil: Smid al plasten til genbrug i stedet for i naturen, smelt den om og brug den til nye produkter.

Så hvorfor gør man det ikke bare?

Det er der en ret god forklaring på, men det er det man kalder en ubekvem sandhed!


Plast og andre polymerer

Der er pt. meget fokus på vores brug af plast, fordi der er et reelt problem med miljø og affald. Men hvorfor bruger vi så meget plast? Hvad er det plasten kan? Er det blot fordi plast er billigt, eller har det egenskaber, som vi ikke kan/vil undvære?

Et kig på en materialeteknologi med en stor indflydelse på vores hverdag.


Polymerer - bortset fra at de er helt forskellige, er de ens

Polymerer er en del af vores dagligdag, også selv om vi ikke tænker på det som polymerer. Plast, gummi, fortykningsmidler, proteiner... vores DNA, som er det der gør os til de mennesker vi er, er en polymer.

Foredrag eller undervisningsforløb om polymerer og polymerkemi, med udgangspunk i materialernes betydning for vores hverdag.




Litteratur

Litterær arkeæologi

Forlaget Pilgaard beskæftiger sig med litterær arkæologi, hvor gamle historier findes frem af gemmer og affaldsbunker og gives nyt liv til glæde for nye læsere. Foredrag om arbejdet med at genfinde gamle historier, også dem som


Glemte mesterfortællere

Forfattere går relativt hurtigt i glemmebogen. Enkelte forfattere bliver stadig læst 50-100 år efter de er døde, en lidt større gruppe kan mange huske at have hørt om, men aldrig læst, og en meget stor gruppe, der var populære i deres egen tid, er helt glemte, eller blot en mangelfuld notits i opslagsværker. Foredraget tager et kig på gamle mestre i fortællingens kunst, til inspiration for nye læseoplevelser.


Tegneseriens historie

Et historisk kig på hvordan (og hvornår) tegneserien opstod, og hvordan den har udviklet sig gennem tiden. Vi har i Danmark lavet tegneserier i mere end 100 år, hvordan har de lignet andre landes tegnserier, og hvordan har de været forskellige?


Helte i underhylere

I dag er superhelte noget de fleste ser på film og i TV-serier, men hvor kommer de fra? Hvorfor var der pludselig nogen der fandt på at udstyre mænd og kvinder med spraglede og kropsnære kostumer i tegneserierne? Et historisk kig på hvordan superhelte i tegneserier startede som genre, og hvordan genren har udviklet sig op til i dag. Hvordan var dens udvikling i forhold til strømningerne i litteraturen, filmene og andre medier?


Science fiction i tegneserier

Et historisk kig på hvordan science fiction i tegneserier startede som genre, og hvordan den har udviklet sig op til i dag. Hvordan var dens udvikling i forhold til strømningerne i litteraturen, filmene og andre medier?




Karriere og personlig udvikling

Pragmatisk præsentationsteknik

For de fleste mennesker, er der absolut intet naturligt i at stille sig op foran en masse mennesker og tale og holde foredrag om et eller andet. De fleste kan lære det, men det kræver træning. Enkelte lærer det aldrig, men de kan lære at undgå de værste fejl. Fordrag eller undervisning om præsentationsteknik på et helt lavpraktisk plan.


Hvad laver man som kemiker?

Hvad laver man egentlig, hvis man vælger en karriere som kemiker? Hvor kan man få arbejde? Hvilke muligheder er der for at vælge retning og specialisering? Kan man kombinere det med andre karriereønsker, f.eks. chefstillinger? Efter mere end 20 års karriere som kemiker, har jeg set mange variationer over job og karriere som kemiker.